Werkwijze

Onze werkwijze is helder. Wij zijn van duidelijkheid. We doorlopen elk traject, van een team-vraag tot aan organisatieniveau, procesmatig via dezelfde weg.

Vrijblijvend Verhelderingsgesprek 

We beginnen met een vrijblijvend verhelderingsgesprek, waarin we elkaar, de organisatie en haar behoeften beter leren kennen. Dit is het eerste stapje op weg naar verandering. We verkennen de uitdagingen, doelstellingen en visie, en we stemmen af hoe een traject kan bijdragen aan jullie doelstelling. 

Maak een afspraak

Quickscan

We verrichten een quickscan voor een snelle en efficiënte beoordeling van de stand van zaken, inclusief aanbevelingen voor verbetering. We spreken belangrijke stakeholders in de organisatie of in het team om een eerste beeld te krijgen van de huidige situatie, sterke punten en potentiële knelpunten. We duiken een laagje dieper en kijken organisatorisch en systemisch. Dit helpt om inzicht te krijgen in de huidige dynamiek en de behoeften van de organisatie en medewerkers. 

Diagnose

Op basis van de informatie uit de quickscan stellen we een diagnose op. We analyseren de verzamelde gegevens en zoomen met jullie in om een diepgaand inzicht te krijgen in de uitdagingen en kansen. Bij de diagnose leggen we naast bedrijfsvoering ook de nadruk op cultuur en waarden, de mate waarin deze de gewenste veranderingen ondersteunen dan wel tegenhouden.

JA- Fase

In deze fase worden uren en kosten van het voorliggend transitieproces gecommuniceerd, is er een basis van vertrouwen en betrokkenheid en vragen we alle belanghebbenden commitment voor het veranderproces. We zijn helder over voorwaarden. Er is erkenning van de realiteit, complexiteit en inspanning die voor het veranderproces vereist is. Men is bereid om in de fase van onzekerheid en chaos ondersteuning te ontvangen om gezamenlijk een duidelijke koers te volgen naar een nieuwe situatie. Helder is wat er van een ieder verwacht wordt en wat je van ons mag verwachten. 

Ontwerpfase

Vervolgens ontwerpen we samen met jullie een plan voor de verandering. Dit plan bevat (strategische) doelstellingen, risicoanalyse, een nulmeting, benodigde middelen en een tijdschema voor wat nodig is om de verandering in gang te zetten. Het ontwerp wordt opgesteld samen met de betrokken kernspelers en wordt ontworpen om specifieke uitdagingen aan te pakken. Dit resulteert in een helder document: het plan.

Transitiefase

Met het plan in de hand betreden we de transitiefase. Hierin begeleiden we de organisatie (organisatieonderdeel of team) door het veranderingsproces. We werken samen om de nodige stappen te nemen en de gewenste veranderingen vorm te geven. Wij blijven dichtbij in die ontregeling, we kijken het oude aan en leggen nieuwe systemische verbindingen. Het proces omvat vaak de combinatie van leersessies  en procesbegeleiding. Dat monitoren we goed, samen met jullie. 

Transferfase

Naarmate de organisatie vordert in het veranderingsproces, bereiken we de transferfase. Hierbij coachen we de organisatie, organisatieonderdeel of team op autonomie om de veranderingen zelfstandig voort te zetten en worden verantwoordelijkheden op het proces binnen de organisatie belegd. Nog niet alles zal soepel lopen, we geven steun in de rug en blijven beschikbaar op iets meer afstand. Er komt ruimte voor borging en doorontwikkeling zoals LEAN, technologie, en innovatie.

Evaluatie en Back-up

Veranderprocessen vergen tijd. We evalueren en we blijven leren van wat wel en niet werkt. Het zorglandschap blijft immers uitdagingen geven. We ronden het traject af maar bieden solide back-up om ervoor te zorgen dat de organisatie blijvend wordt ondersteund in haar reis naar verdere verbetering. Het doel is om een duurzame en effectieve verandering te bewerkstelligen, waarbij accountability en verantwoordelijkheid centraal blijven staan. Langzaamaan ontstaat er een nieuw normaal. De weg die afgelegd is leggen we vast voor jullie in een eindrapport mét meetbare impact.

FAQ's

  • Nemen jullie ook cliënten en mantelzorgers of naasten mee?

    Ja. Dat is voor ons geen vraag. Het is juist voor hen waarom we zo’n grote passie hebben om de zorg op orde te krijgen. Hoe en vanuit welk perspectief we hen meenemen is in overleg met de organisatie en leggen we vast in het plan.

  • Hoe lang zijn jullie meestal in een organisatie?

    Dat ligt aan de vraag, zo lang als nodig, maar we maken onszelf graag overbodig! Meestal zijn we wel minimaal een jaar met jullie onderweg. 

  • Moeten wij ‘ ….’

    Nee er moet niks. Jullie behouden ten alle tijden het proceseigenaarschap. Wij adviseren, coachen, begeleiden en steunen. Het is jullie proces.

  • Nemen jullie ook de ondersteunende diensten mee?

    Ja, zij bewegen mee met hun klant, de zorg. Wanneer we daar iedereen goed in positie hebben, kan het niet anders als dat zij ook beter in positie komen. Indien er specifieke vragen liggen met betrekking tot herpositionering, dan nemen we hen mee. Maar het komt hoe dan ook in de loop van het traject aan de orde, wij kijken integraal naar de samenwerking. 

  • Hoeveel tijd vergt het van een ieder in de organisatie?

    Verandering kost tijd, afhankelijk van de omvang van het vraagstuk zal het meer of minder tijd kosten. Maar veranderen gaat niet vanzelf, investeren door een ieder die betrokken is van bestuurder/directie tot operationeel medewerker is daarbij nodig.